maanantai 22. heinäkuuta 2013

Kitaralauluja




Kitaralaulujen soinnut saa tulostetuksi luotettavasti tietokoneohjelmalla, joka soinnuttaa siihen syötetyn musiikkitiedoston. Se on hankittavissa kohtuuhintaan seuraavasta osoitteesta :

http://www.chordpickout.com/Download_Now/index1.php?gclid=CMCXmZm1yqkCFca-zAodQnf3Lg

Seuraavassa  ainakin pari sivustoa, joilta löytyy valmiiksi soinnuin varustettuja lauluja - myös joululauluja :


Suosituimpien artistien koti- tai fanisivuilta voi löytää lauluja soinnutettuinakin:

http://kotisivu.dnainternet.net/b001kakur63/hectorsivut/index.htm  (klikkaa : nuotit) 

Helpoin tapa löytää haluamasi joku klassikoksi muodostunut ulkomainen kitaralaulu taitaa olla googlaaminen :

laulun nimi tai artisti, soinnut
aulun nimi tai artisti, chords
laulun nimi tai artisti, ackord



Netissä julkaistuissa soinnutuksissa näkyy olevan huomattavan paljon epämääräisesti merkittyjä sointukulkuja 

Ne on tarkoitettu vain koti- ja katusoittoon, ellei sivustolla ole muuta mainintaa. Koska on havaittavisssa, että monet hyvät soinnustosivustot saattavat poistua netistä milloin tahansa, on syytä printata itselleen kopio kiinnostavasta soinnutuksesta heti kun sen löytää. Nyt kesällä laaja suomalaisten ylistyslaulujen sivusto muuttui vain sisäpiirin käytettävissä olevaksi...

Yksi mahdollisuus saada kitarasoinnut lauluihin on soinnuttaa kappaleet korvakuulolta. Siihen löytyy hieman apua sivulta, jossa soinnut on järjestetty sävellajeittain. Tavallisestihan kappaleessa käytetään lähinnä yhden sävellajin sointuja. Allaolevassa lähteessä selvitetään myös tärkeimmät tarvittavat apusoinnut sävellajien perussointujen lisäksi.


Kirjaston musiikkiosastolla voi tehdä löytöjä esimerkiksi alkeiskitarakirjojen esimerkkikappaleista tai muista kitaralaulukirjoista. Artistien omat nuottijulkaisut ovat luotettavimpia sointulähteitä, mutta niiden soinnutus saattaa joskus näyttää liian monimutkaiselta. Silloin voi kokeilla vaikeimpien sointujen korvaamista yksinkertaisemmilla, samaan säveleeseen pohjautuvilla soinnuilla. Suurimman osan biiseistähän voi karsien soinnuttaa jopa kolmella soinnulla.

Suuri toivelaulukirja-sarja löytynee monesta kirjastosta. Siitä voi kopioida omaan käyttöön nuotteja 20 sivua /teos . Tuossa alla sen sisällysluettelo:

http://www.f-kustannus.fi/suuri-toivelaulukirja-sarja/stl-sarjan-sisaellysluettelot

Musiikki- ja kirjakaupoista, tavarataloista, seurakunnasta sekä netistä voi hankkia omakseen kitaralaulukirjoja. Niistä voi sitten esittää kitaralauluja julkisestikin – kunhan muistaa tehdä soittamastaan musiikista TEOSTO-ilmoituksen. Joillakin seurakunnilla ja muilla yhteisöillä on tehty sopimus, joka kattaa vuosittain esitettävän musiikin korvaukset.

Virsikirjojan soinnutukset eivät mielestäni ole kovinkaan onnistuneita, koska niissä sointujen vaihdoksia on turhan tiheään. Eri hengellisillä liikkeillä onkin usein omat laulukirjansa. Hengellisten laulujen klassikoksi on muodostunut ”Lauluja Jeesuksesta”- laulukirjanen, josta on nyt tilattavissa nuotein varustettu versio:

http://www.ilonpolku.fi/kauppa/product_details.php?p=13548

Nuotiolauluista paras kooste lienee Olarin Eräkotkien julkaisema ja hyvin reppuun sopiva LAULUJA-OEK-pokkari. Sitä olisi ehkä syytä ostaa parikin kappaletta, jotta laulu voisi raikaa oikein kunnolla. Nuotiolaulukirjan sisällysluettelokin on tarkastettavissa ennen tilaamista:.

http://www.erakotkat.fi/laulukirja

Esimerkiksi näistä lähteistä saat sitten vähitellen koottua juuri itsellesi sopivan ohjelmiston omaan sointukansioosi.


            Soittelemisiin,

            Pelle Gudsson

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti